Mentale Coach Wouter De Jong Op Podium

“Wat er in je hoofd omgaat, bepaalt welke kansen je benut”

04 mei 2020

Mentale coach Wouter de Jong roept op tot meer aandacht voor geestelijke fitheid.

Veel mensen stellen ‘het goede leven’ uit tot het moment dat ze met pensioen gaan. Maar waarom zou je het geluk niet veel eerder opzoeken? Dat kan, met de juiste mindset. ,,Het allerbelangrijkste is niet te vergeten wat je het allerbelangrijkste vindt”, stelt mentale coach Wouter de Jong, spreker op de jaarlijkse klantenbijeenkomst van LifeSight.

Op pensioengebied zijn er zoveel wensen en mogelijkheden dat mensen de weg nog wel eens kwijtraken. Snelle veranderingen in regelgeving en demografie vragen er toch om dat we zelf beslissingen nemen, beslissingen die van grote invloed zijn op onze toekomst.

“Het begrip pensioen maakt echter minder hersenactiviteit los dan het woord baksteen”, stelt Annemiek Vollenbroek, bestuurder bij LifeSight. “Het is daarom van belang mensen op een persoonlijke manier te benaderen en zo tot ze door te dringen. We willen mensen helpen bij hun ambities en welzijn, om ze controle te geven over hun eigen toekomst. Daar staan we bij LifeSight voor. Mensen die zich goed voelen, presteren ook beter.”

Sfeerafbeelding MindGym

‘Zorg dat collega’s zich goed voelen’

Wouter de Jong, schrijver van het succesvolle boek ‘MindGym’ heeft als spreker op het LifeSight-event een soortgelijke boodschap voor de aanwezige HR-functionarissen. Waar veel mensen hun lijf in de gym trainen of op hun voeding letten, staat mentale fitheid veel minder hoog op de agenda. Jammer, vindt De Jong, voor het eigen geluksgevoel en dat van anderen in ons leven.

Ook bedrijven doen er goed aan mentale fitheid hoger op de agenda te zetten. “Als je duurzame inzetbaarheid van werknemers belangrijk vindt, dan is het zaak dat je collega’s zich goed voelen.” Een gezonde mindset van werknemers vertaalt zich uiteindelijk in het bedrijfsresultaat. Voor werknemers betekent een betere mentale gezondheid dat ze nu beter in hun vel zetten, evenwichtige beslissingen kunnen nemen en straks gezonder aan hun pensioen kunnen beginnen.

Hoe HR-functionarissen daaraan kunnen bijdragen wordt duidelijk als De Jong zijn publiek persoonlijke vragen begint te stellen en mensen uitdaagt uit hun comfortzone te stappen. Hij wil daarbij aantonen dat mensen te veel naar hun innerlijke, kritische stem luisteren en hoe verlammend dat kan werken.

Als De Jong bijvoorbeeld een vrijwilliger uit de zaal vraagt om naar voren te komen voor een experiment, worden er weinig handen omhoog gestoken. Degene die uiteindelijk wel naar voren stapt, krijgt alleen een bankbiljet in de handen gedrukt en kan weer gaan zitten. Volgens De Jong laten veel mensen zich door hun innerlijke stem tegenhouden om in dergelijke situaties hun hand op te steken. Daardoor missen ze kansen, in dit geval een geldbedrag. “Wat er in je hoofd omgaat, bepaalt welke kansen je benut.”

Wat er in je hoofd omgaat,

bepaalt welke kansen je benut.

Aandacht voor het allerbelangrijkste

Vier zaken bepalen in grote mate ons welbevinden, stelt De Jong: aandacht, veerkracht, positiviteit en altruïsme. “Deze vier zijn te trainen. Hoe meer je ze traint, des te beter je kwaliteit van leven en productiviteit. Gelukkige mensen presteren beter.”

Aandacht geven heeft alles te maken met controle in je leven en niet toegeven aan allerlei impulsen, stelt De Jong. “De mate waarin je dat kunt, blijkt een goede voorspeller voor geluk en succes in het leven. Geef aandacht aan die zaken die je belangrijk vindt. Maak nu goede keuzes om te zorgen dat je later nergens spijt van krijgt. Het allerbelangrijkste is niet te vergeten wat het allerbelangrijkst is.”

De Jong stelt dat mensen vooral spijt hebben van dingen die ze niet hebben gedaan. En tijd is eindig. Hij vraagt iedereen de ogen te sluiten. “Wat zou je doen als je nog maar vijf jaar te leven had? Eén jaar? Wat zou het allerbelangrijkste zijn? En bij één maand? Eén week? Eén dag? Eén minuut?”

Sfeerafbeelding Innerlijke Stem

De kritische innerlijke stem

Onze innerlijke, vaak kritische stem zorgt ervoor dat mensen moeilijk uit hun comfortzone treden. “Dat helpt niet bij het bereiken van levensdoelen, mensen laten kansen liggen”, stelt De Jong. De innerlijke stem is ook nog eens streng en dat werkt niet motiverend. Na het maken van een fout zijn de meeste mensen veel strenger voor zichzelf dan zij zouden zijn voor een ander die dezelfde fout maakt.

Zelfacceptatie is volgens De Jong dé manier om de innerlijke kritische stem te beteugelen. “Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriend zou praten. Verruil die kritische stem voor een coachende stem. Het gaat er niet om of jij goed genoeg bent, maar om wat goed is voor jou.”

‘Geef complimenten’

Bij positiviteit en altruïsme gaat het over hoe je andere mensen bejegent. “Geef complimenten, ook als dat jou niets oplevert. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die een schouderklopje krijgen, twee keer beter hun best doen dan kinderen die er geen krijgen.”

De Jong geeft bovendien het advies om de positieve eigenschappen die we in anderen zien ook echt te benoemen. “Zet mensen in hun kracht. Mensen die goed in hun vel zitten, kijken meer naar hun omgeving, naar anderen.” Uiteindelijk zal dit doorwerken naar een hele afdeling of organisatie. Het succes van een bedrijf wordt bepaald door de mensen die er werken.

Praat tegen jezelf zoals je

tegen een vriend zou praten.

Print page