Sfeerafbeelding oudere man zit in de achterbak met surfplank

Binnenkort met pensioen en coronacrisis

24 juni 2020

Bij LifeSight bouw je pensioen op door te beleggen. Als je met pensioen gaat, wordt je opgebouwde pensioenkapitaal verkocht. Dit geld wordt omgezet in een levenslange pensioenuitkering bij de verzekeraar die jij kiest.

Door de coronacrisis kan de waarde van je pensioenkapitaal in korte tijd gedaald zijn. Of en hoeveel je kapitaal gedaald is hangt af van je beleggingsmix. Ook kunnen de voorwaarden en tarieven van de verzekeraars waarbij je je pensioenkapitaal op de pensioendatum omzet in een levenslange pensioenuitkering zijn veranderd. In beide gevallen kan je pensioenkapitaal – en daarmee je levenslange pensioen – lager zijn dan verwacht.

Als je pensioen lager is dan verwacht, heb je een aantal mogelijkheden.

  1. Uitstel van het moment dat je met pensioen gaat terwijl je in dienst blijft van je werkgever. In dat geval zet je je pensioenkapitaal pas na je normale pensioendatum om in een pensioenuitkering. In deze periode hoop je dat de hoogte van je pensioenkapitaal weer stijgt als de beurzen zich herstellen. Het is alleen niet zeker of dit direct na de corona-periode gebeurt. Tijdens de periode van uitstel wordt er gewoon premie ingelegd en bouw je extra pensioenkapitaal op.
  2. Deeltijdpensioen. Je gaat parttime werken en voor een deel met pensioen. Een deel van je pensioenkapitaal wordt dan omgezet in een pensioenuitkering, de rest blijft belegd. Voor dat deel koop je later een pensioenuitkering aan.
  3. Je stopt met werken, maar wacht met de omzetting van je pensioenkapitaal in een pensioenuitkering. Er is dan geen premie inleg meer. Tijdens de periode van uitstel hoop je dat de beurzen zich herstellen. Bij deze optie moet je uiteraard genoeg geld beschikbaar hebben om de periode totdat het pensioen ingaat te overbruggen.
  4. Je kiest voor een variabel in plaats van een vast pensioen. Je krijgt dan een levenslange uitkering, maar met een deel van je kapitaal wordt door de verzekeraars belegd. Als de beurzen in de toekomst stijgen dan wordt je pensioen verhoogd. Maar als het slecht gaat met de beurzen kan in de toekomst je pensioen ook worden verlaagd. 
  5.  

Je kunt alleen kiezen voor opties 1, 2 of 3 als deze in het pensioenreglement van LifeSight zijn opgenomen. Ook zijn er aan deze opties voorwaarden en termijnen verbonden die in het reglement zijn vermeld. Ook is het voor optie 1 en 2 nodig om met je werkgever afspraken te maken.

Je krijgt 9 maanden voordat je met pensioen gaat bericht van LifeSight. Wil je nu meer informatie, hulp of advies? Zoek dan contact met je eigen pensioenadviseur. Of neem contact op met de adviseur Apple Tree. Apple Tree is gespecialiseerd in het geven van advies over de keuzes die je hebt als je met pensioen gaat. Ze zijn te bereiken op 020 – 470 09 20  of via info@apple-tree.nl.

Print page