Rendementen 2022 Lifesight fondsen

Bij LifeSight bouw je pensioen op door te beleggen. Je pensioenuitkering is daarom mede afhankelijk van het rendement op je pensioenkapitaal. In dit bericht informeren wij je over beleggen bij LifeSight en wat het rendement op de LifeSight fondsen is geweest over het jaar 2022.

Marktontwikkelingen in 2022

Het afgelopen jaar hadden we te maken met een snel verder oplopende inflatie en afbouw van de steun door overheden en centrale banken. Door de afbouw van overheidssteun steeg de rente. Eén van de oorzaken van de oplopende inflatie was de inval van Rusland in Oekraïne aan het begin van het jaar. Dit veroorzaakte een flinke stijging in de energieprijzen. Daarnaast werd er na de covid lockdowns fors geconsumeerd waardoor tekorten ontstonden die nog verder toenamen door de oorlog in Oekraïne. Aandelen- en obligatiemarkten presteerden matig in 2022. 

Slim Beleggen bij LifeSight

LifeSight zorgt ervoor dat je pensioenbeleggingen aansluiten bij je levensfase. Ben je bijvoorbeeld jong, dan beleg je automatisch meer in het Rendement fonds. Dit fonds is gericht op het behalen van een hoog rendement. Dit rendement heb je nodig om een goed pensioen op te bouwen. Naarmate je pensioendatum dichterbij komt, beleg je meer in Matching fondsen. Het doel van deze fondsen is de kans op tegenvallers zo laag mogelijk te houden.

Aangezien er bij een hogere rentestand minder geld nodig is voor dezelfde uitkering, betekent een negatief rendement op je Matching fondsen niet direct een lagere pensioenuitkering! Door hard gestegen rente kan het zelfs zo zijn dat je verwachte pensioen gestegen is ondanks het negatieve rendement. Klik hier voor een uitleg waarom dit zo is. Verderop lees je meer over onze beleggingsfondsen.

Het geld wat je belegd hebt bij LifeSight gebruik je om op je pensioenleeftijd een pensioenuitkering aan te kopen. Je geeft het pensioenkapitaal dan aan de verzekeringsmaatschappij van jouw keuze en je krijgt daar een levenslange, maandelijkse, pensioenuitkering voor terug.  

Hieronder staat een overzicht van de behaalde rendementen van de LifeSight beleggingsfondsen, zowel over het jaar 2022 als sinds de start van de fondsen (4 november 2014). De behaalde rendementen van de LifeSight fondsen worden in dit overzicht vergeleken met de rendementen van de fondsbenchmarks. De benchmark is een meetlat om de prestaties van de LifeSight fondsen te vergelijken en te kunnen beoordelen.

Alle getoonde beleggingsrendementen van de LifeSight fondsen zijn voor aftrek van de jaarlijkse beheerkosten (OCF) maar na aftrek van alle jaarlijkse transactiekosten.

2022
fondsrendement
2022 rendement benchmarkSinds start
fondsrendement (op jaarbasis)
Sinds start
rendement benchmark 
(op jaarbasis)

LifeSight Matching Kort fonds-17%-16,6%1%0,8%
LifeSight Matching Lang fonds-32,9%-28,9%1,9%2,3%
LifeSight Rendement fonds-14%-12,8%6,5%6,3%