Duurzaam beleggen

LifeSight gelooft in het belang van duurzaam beleggen, het is één van de beleggingsovertuigingen van LifeSight.
Deze overtuiging en de impact ervan op onze beleggingen lichten wij graag toe.

Beleggingsbeleid
Duurzaam beleggen is een belangrijk onderdeel van de beleggingsaanpak van LifeSight.
De Europese regelgeving over duurzaam beleggen (Sustainable Finance Disclosure Regulation ofwel SFDR) schrijft voor dat LifeSight:
- informatie moet publiceren over de integratie van duurzaamheidsrisico’s bij het nemen van beleggingsbeslissingen; en
- aan moet geven of er al dan niet rekening wordt gehouden met ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren; en
- openbaar moet maken of een financieel product ecologische, sociale en governance (ESG) kenmerken promoot of duurzaam beleggen als doel heeft.
Volgens de SFDR is een “duurzame belegging”:
- een belegging in een economische activiteit die bijdraagt aan het bereiken van een milieudoelstelling, zoals gemeten aan de hand van bijvoorbeeld belangrijke hulpbronnenefficiëntie-indicatoren voor het gebruik van energie, hernieuwbare energie, grondstoffen, water en land, voor de productie van afval, en broeikasgasemissies, en voor het effect op de biodiversiteit en de circulaire economie; of
- een belegging in een economische activiteit die bijdraagt aan de verwezenlijking van een sociale doelstelling, met name een belegging die bijdraagt aan de aanpak van ongelijkheid, of die de sociale samenhang, de sociale integratie en de arbeidsverhoudingen bevordert; of
- een belegging in menselijk kapitaal of in economisch of sociaal achtergestelde gemeenschappen, mits deze beleggingen geen ernstige afbreuk doen aan die doelstellingen en de ondernemingen waarin is belegd praktijken op het gebied van goed bestuur volgen, met name wat betreft goede managementstructuren, betrekkingen met hun werknemers, beloning van het betrokken personeel en naleving van de belastingwetgeving.
“Duurzaamheidsrisico’s” worden gedefinieerd als gebeurtenissen of omstandigheden op ecologisch, sociaal of governancegebied die, indien ze zich voordoen, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kunnen veroorzaken.
“Duurzaamheidsfactoren” zijn ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten, en bestrijding van corruptie en van omkoping.
LifeSight beschouwt duurzaam beleggen als een financiële langetermijnstrategie die ecologische, sociale en bestuurlijke (governance) factoren en doeltreffend rentmeesterschap integreert. Dit geeft volgens ons een goed risicobeheer weer.

Duurzaamheidsrisico’s
LifeSight heeft een formeel proces voor de integratie van duurzaamheidsrisico’s in ons onderzoek naar fondsbeheerders. Dit is afgestemd op de meest relevante en geschikte beleggingscategorie en -strategie in kwestie. Onze beoordeling op het gebied van duurzaam beleggen van de praktijken en implementatie van een fondsbeheerder, in de context van individuele strategieën en producten, wordt meegenomen in onze algemene beoordeling van het vermogen van een fondsbeheerder om een concurrentievoordeel te realiseren. De algemene rating die LifeSight aan een strategie toekent, weerspiegelt dan ook onze mening over de duurzame beleggingscapaciteiten van de beoordeelde strategie.
Selectie van fondsbeheerders
Ons proces van het samenstellen van een portefeuille is gericht op het maximaliseren van de kwaliteit van de portefeuille, beoordeeld door een aantal ‘lenzen’, waaronder duurzaamheid. Een belangrijk onderdeel van ons kader is de beoordeling van duurzaamheid via twee dimensies:
- de veerkracht van de portefeuille. Dat wil zeggen de blootstelling van de portefeuille aan duurzaamheidsrisico’s; en
- de integratie van de beheerder. Dat wil zeggen de mate waarin duurzaamheidsrisico’s worden geïntegreerd in de beslissingen van de beheerders in de portefeuille.
Met andere woorden, LifeSight beoordeelt bij de selectie van de onderliggende fondsbeheerder, naast andere relevante overwegingen voor de selectie, hoe de fondsbeheerder rekening houdt met duurzaamheidsrisico’s. Duurzaamheidsrisico’s zijn gebeurtenissen of omstandigheden op ecologisch, sociaal of governancegebied die, indien ze zich voordoen, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kunnen veroorzaken.
LifeSight heeft volledige vrijheid bij het afwegen van al deze overwegingen, zoals duurzaamheidsrisico’s, rendement, kosten, risico’s, liquiditeit en diversificatie bij de toewijzing van beleggingen of bij het herbalanceren daarvan in de portefeuille. LifeSight heeft momenteel geen minimumnorm voor de selectie van de fondsbeheerders als het gaat om duurzaamheidsrisico’s. LifeSight heeft bovendien niet op onafhankelijk en niet op bindende wijze duurzaamheidsrisico’s in haar beleggingsbeslissingen geïntegreerd (hetzij op entiteitsniveau, hetzij op productniveau). Hierdoor wordt bij de onderliggende beleggingen van de aangeboden financiële producten geen rekening gehouden met de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten.

LifeSight houdt geen rekening met negatieve effecten van beleggingsbeslissingen
LifeSight houdt geen rekening met de ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren op entiteit- of productniveau. LifeSight streeft ernaar dit te doen vanaf 1 januari 2025. Wij verwachten dat er dan een solide marktpraktijk is ontwikkeld met betrekking tot de wijze waarop de vereiste openbaarmaking moet plaatsvinden. En dat er dan meer betrouwbare kwantitatieve en kwalitatieve informatie beschikbaar is om adequaat op te reflecteren. De ESG-informatieketen is momenteel nog in ontwikkeling, waardoor vroegtijdige openbaarmaking tot extra kosten en het risico van niet-naleving van de regelgeving kan leiden. LifeSight heeft daarom besloten de ontwikkeling van de marktpraktijk af te wachten alvorens de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten te integreren.
De inhoud, grafieken en visuals in het ESG-dashboard in MijnLifeSight dienen uitsluitend ter illustratie en hebben slechts betrekking op een deel van de beleggingsportefeuille. We creëren hiermee een eerste inzicht en bewustwording voor deelnemers in de pensioenregelingen uitgevoerd door LifeSight. We hebben de ambitie om het ESG-dashboard verder door te ontwikkelen. Het ESG-dashboard geeft op dit moment geen informatie over de afstemming van de beleggingen van de financiële producten op Verordening (EU) 2020/852 (Taxonomieverordening); de onderliggende beleggingen van de aangeboden financiële producten houden geen rekening met de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten.
LifeSight is op geen enkele wijze verplicht om alleen beleggingen te doen die (a) milieu- of sociale kenmerken bevorderen of (b) duurzaam beleggen als doelstelling hebben, of (c) zich inzetten voor goed bestuur. Ook is geen van de door LifeSight aangeboden producten op juridisch bindende wijze op dergelijke elementen gericht.
Duurzaamheidsrisico’s zijn geen onderdeel van het beloningsbeleid van LifeSight
In het beloningsbeleid van LifeSight worden duurzaamheidsrisico’s of de integratie daarvan niet relevant geacht voor het bepalen van de beloning van onze bestuursleden of andere medewerkers.

Stewardship
LifeSight verwacht van de bedrijven en overheden waarin wordt belegd dat ze actief bezig zijn om nu en in de nabije toekomst een duurzame samenleving na te streven.
Als aandeelhouder is het mogelijk om bedrijven aan te moedigen om duurzamer te worden. Dit kan bijvoorbeeld door te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. In het Engels noemen we dit ‘voting’. Een ander voorbeeld is als betrokken belegger de dialoog aangaan met een bedrijf met als doel om gedrag te veranderen. In het Engels noemen we dit betrokkenheidsbeleid ‘engagement’.
Het kan gebeuren dat bedrijven die niet goed omgaan met duurzaamheid, niet openstaan voor de dialoog en/of onvoldoende stappen nemen om meer duurzaam te worden. In dat geval kan worden besloten om niet meer te beleggen in deze bedrijven. Dit noemen we ‘uitsluiten’ of in het Engels ‘exclusion’.

Uitsluitingen (negatieve selectie)
LifeSight kiest ervoor om beleggingen uit te sluiten die internationale normen en mensenrechten van de Verenigde Naties schenden (de UNPRI-principes en UN Global Compact principes), of wanneer uitsluitingen wettelijk verplicht zijn (bijvoorbeeld door sanctiewetgeving). Verder wordt niet belegd in bedrijven die hun omzet grotendeels halen uit de productie van controversiële wapens, tabak of thermische kolen.
Wij zijn van mening dat effectief rentmeesterschap een cruciaal aspect is van duurzaam beleggen en duurzaamheidsrisicobeheer, en belangrijk is voor een goed functionerende beleggingssector. Wij trachten onze verantwoordelijkheden op het gebied van rentmeesterschap uit te oefenen, hetzij rechtstreeks, hetzij via derden, via een reeks activiteiten, zoals betrokkenheid van vermogensbeheerders, betrokkenheid op veiligheidsniveau, maar ook via stemmen en het bepleiten en samenwerken op het gebied van overheidsbeleid.
Op dit moment heeft LifeSight haar dialoog- en stembeleid uitbesteed aan BlackRock, Northern Trust, Actiam, LGIM, BNY Mellon en Triodos. Een beschrijving van en inzicht in het beleid en de bijbehorende uitvoering daarvan van deze vermogensbeheerders is te vinden op de websites van deze beheerders:
- https://www.blackrock.com/corporate/about-us/investment-stewardship#our-responsibility
- https://www.northerntrust.com/australia-newzealand/what-we-do/investment-management/sustainable-investing/proxy-voting-and-engagement
- https://www.actiam.com/nl/duurzaam-beleggen/instrumenten/
- https://www.lgim.com/uk/en/capabilities/corporate-governance/
- https://www.bnymellonim.com/nl/en/institutional/funds-centre/sustainability-related-disclosures-fund/
- https://www.triodos-im.com/governance

Rapportages
LifeSight streeft naar een volledige verantwoording en transparantie over het duurzame beleggingsbeleid en de uitvoering daarvan. Wij bieden hierover inzicht in de vorm van een duurzaamheidsrapportage. Hieronder is deze rapportage te downloaden.